Monumente din granit

De ce granitul din Ucraina și nu cel din china?

Granitul din Ucraina sau granitul din China?

-De ce granit?

Granitul este  foarte des utilizat si în construcții unde pe lângă eleganță conferă și durabilitate dacă este extras din zonele mai reci – element principal în decizia de alegere a materialului. Granitul este una din cele mai durabile pietre comercializate.
De ce sa aleget piatra de construcții din granit? Pentru ca sunt durabile și dacă e extras din Ucraina sau Republica Carelia, își va păstra calitatea multe decenii înainte, pe când cel din china își pierde înfățișarea exterioară în 2-4 ani. Din acest motiv in ultimii ani a devansat in preferințe marmura.

-Deci ce e mai bun, granitul din Ucraina sau granitul din china?

Această întrebare trebuie să și-o pună orice cumpărător, care ajunge în fața acestei alegeri. Unele companii ne spun că granitul din china e mai bun decat cel din Ucraina, altele ne spun că cel din china e mult mai rău, iar unicul său plus e prețul puțin mai scăzut.

Cine are dreptate în această situație, și cum să faci alegerea corectă, dacă te întâlnești prima data cu granitul? În această situație ne va ajuta informația precisă și corectă, luată din laboratoare geologice și din experiența companiilor mari care lucrează atât cu granitul din Ucraina, cât și cu cel din china.

Granitul chinez a apărut pe piață cu doar 10 ani în urmă. Înainte de aceasta, pe piață era doar granitul din Ucraina, jumate dintre care erau extrase din regiunea ”Jitomir” – regiunea din care se extrag cele mai calitative tipuri de granit. Astfel, din aceste cariere se extrag materiale de constructie de o durabilitate și putere exclusivă de aproximativ 350 de ani care în ziua de azi nu are nevoie de publicitate suplimentară sau dovezi care să-i demonstreze calitatea excepțională. Dar ce știm despre granitul chinez?

În primul rând trebuie să vă reamintim că granitul chinez adevărat este o raritate, ceea ce nu trebuie să vă mire. Practic orice material din acest grup, pe care companiile îl vând în calitate de granit chinez, de fapt nu este altceva decât stâncă din grupul de sieniți. Sienitul este o piatră plutonică, compusă din fieldspat, nefelin și mice. Diferența dintre sienit și granit este concentrația de cuarț, care în sienit cu greu ajunge la 5%. Concentrația exactă a sienitului este următoarea:

  • Fieldspat – 65-90%
  • Fieldspat plagioclaz – 10-35%
  • Minerale întunecate la culoare – pana la 40%
  • Cuarț – până la 5%

Fără a lua în considerație luciul, acest material prezintă o mulțime de neajunsuri, legate strâns cu conținutul foarte mic de cuarț.

Conținutul de cuarț în această rocă afectează durabilitatea, rezistența la apă, și rezistența la uzură a acestui material. Acești indici sunt foarte mici la așa numitul ”granit” chinez. Concluzia vine de la sine: să afirmi, că acest granit e mai calitativ decât granitul din Ucraina, și mai mult: să-l compari cu rocile de elită din Ucraina, nu înseamnă decât să minți cumpărătorul în față. Cea mai tristă parte din această situație este că companiile vând granit chinez sub numele celui din Ucraina. Astfel, cumpărătorul, fară a fi la curent, procură acest material. Iar urmările acestei achiziții sunt fisurile și crăpăturile apărute la un timp foarte scurt de la achiziție, cioplituri, și rugină care la fel poate apărea pe așa tip de material. Aceasta e doar o mică parte din problemele cu care se confruntă oamenii care cumpără un așa tip de produs. Cel mai important în achiziționarea granitului este să nu uitați că calitatea în nici un caz nu e legată de apariția exterioară: luciul, strălucirea, desenul – pot fi doar o iluzie sub forma de vopsea care în câțiva ani va fi arsă de soare, și nu va rămâne decât o bucată nefolositoare de piatră. Aceste dovezi sunt dovezi adevărate, și nu doar cuvinte. Astfel, vom arăta un exemplu cu date fizico-chimice concrete, și compoziția de minerale, luate din rapoarte geologice. Pentru exemplu, vom folosi un granit din Ucraina – ”Pokostovska”, și unul din China – ”Bella Bait”.

Proprietăți fizico-chimice
PROPRIETATEA UCRAINA CHINA
Densitatea 2800-3300 kg/m3 2300-2500 kg/m3
Absorbția de apă 0.02% 0.4%
Rezistența (Mega Pascali) 250 140
Compoziția de minerale
PROPRIETATEA G. UCRAINEAN G. CHINEZ
Microclin 10% 90%
Plagioclaz 40%-60% 10%-30%
Cuarț 30% 1%-5%

Reieșind din aceste date, sunt foarte vizibile avantajele granitului Ucrainean ”Pokostovska”, care nici măcar nu este din cele mai durabile dintre cele Ucrainene.

Cea mai bună cale de a nu cădea pradă comercianților falși și pentru a nu cumpăra granit necalitativ, cereți de la vânzător certificatul de calitate, datele despre compoziția minerală și proprietățile fizico-chimice. Dacă ele nu vi se oferă, înseamnă că produsul este 100% necalitativ.

Acum aveți toată informația necesară pentru a face alegerea de sine-stătător. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că nu vă veți lăsa lovit de soartă, cumpărând granit de o calitate îndoilenică. De aceea îl puteți cumpăra direct de la noi. Și vă reamintim că baștina granitului nostru – e locul granitului adevărat, verificat de oameni, de timp, și de documente, și care deja de peste 100 de ani slujește omului sub formă de monumente arhitecturale, poduri, monumente memoriale, piatră de pavaj, și alei.

viber

Мы в Viber

+37368303503

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.

whatsapp

Мы в Whatsapp

+37368303503

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.